Criar uma Loja Virtual Grátis


Total de visitas: 17528
Haralambie Hanul Ancutei Pdf Free
Haralambie Hanul Ancutei Pdf Free

 

Haralambie Hanul Ancutei Pdf Free >>> http://shurll.com/bjmx4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haralambie Hanul Ancutei Pdf Free

 

- Va duc, boieri dumneavoastra, blbie mosneagul cu groaza. De acea,spuse calugarul,ca trebuie sa mearga acolo sa se roage si poveste se sfarsi cu o liniste trista in hanul Ancutei unde ar fi trebuit sa domneasca fericirea si bunavoia. Intrebata de negustor, matusa Salomie recunoscu ca de la plecarea din Radauti, omul se tinea dupa ea sa-l duca la targul Iesilor. Intr-o toamna aurie cand "a daruit Dumnezeu rod in podgoriile din Tara-de-Jos de nu mai aveau vierii unde sa puie mustul", s-au spus multe povesti la Hanul Ancutei care "nu era han - era cetate"; avea ziduri groase si porti ferecate, iar in cuprinsul lui se puteau oplosi oameni, vite si carute si toti erau in siguranta.Aici se afla in acea toamna si un razes inalt, carunt, cu fata uscata si adanc brazdata. Am cuprins-o n brate. Era ntr-o smbata, pe la toaca. Hanul Ancutei - Partea 01 - Iapa lui Voda - Povestire.

 

- Ba eu cred si-mi place asta, i-a ntors raspuns razasul. Asemenea sa stiti dumneavoastra, capitane Neculai si comise Ionita, ca si verile erau mai mbielsugate. si zmbi ntunericului. - si-am umblat, zise el, la nemti pe drumuri si-n trguri, si nime nu mi-a facut, nici o sminteala, nici om de rnd nici slujbas mparatesc. Apoi, cu degete harnice, pipai obrazul Ancutei. Avnd neistovita pofta de argint si aur, a prins a arunca biruri asupra norodului. Cti tigani si slujbasi boieresti l ajungeau, pe toti i stlcea si-i dobora. Dupa ce-au -ispravit ei de grait si de pus la cale, Todirita Catana a venit mpotriva mea, s-a oprit si s-a uitat la mine cu sprncenele ncruntate. Ancuta a prins a rde. Domnul, fiind suprat mai ales din cauza nclcrii Dumbrvenilor, i-a cerut marelui vornic s aduc, viu sau mort, pe Haralambie.

 

Strainul si ntoarse ochiul spre dihania cea batrna si zmbi usor, fara sa para prea mirat. - Ce vrei dumneata sa fac cu asemenea marfa? zise hotul. Pe loc Ancuta a tacut; a grait blnd cu cnele; pe urma a tras drugul s-a desprins clempusurile de fier. Orbul era si el mbracat ca muntenii, cu palarioara neagra si strai alb, iar cojocelul l tinea numai pe umeri; si de sub cojocel, de la subsuoara stnga i atrna cimpoiul, cu clontul spre pamnt. - Asa este. Asara a trecut cucoana Irinuta de la Tupilati spre Roman? - Trecut, cum nu, nanasule. - Apoi, cinstite boierule, numai oala asta de vin s-o desert ntru slava domniei tale, pe urma ma ridic n sa ca Alisandru Machidon si nu ma opresc dect la Iesi. Din alta parte, porni dupa el o fetiscana cu fusta rosa.

 

Cnd vazui pe mos Leonte, cetitorul de zodii, ca-si cauta loc lnga cei doi prietini, fara sa stau prea mult la ndoiala, ma ridicai de la protapuri, facui doi pasi si graii cu ndrazneala: - Prea cinstite capitane Neculai! Noi suntem aicea mai multi gospodari si carausi din tara-de-Sus, care foarte dorim sa cinstim cu domnia ta o ulcica de vin nou si s-ascultam ntmplarea cea de demult. - Asa este! mormai ntartat razasul de la Draganesti. Trecura si se mistuira sub sandramaua neagra a hanului. Apoi s-au tras catra fntna si Zaharia i-a dosit n coliba. - Ei, si pe urma? ntreba comisul - Pe urma gata. Ca si cum as fi lovit-o, rasari n capul oaselor si prinse a-si bate fruntea cu pumnii. n acea noapte a cazut de pe vnt demonul de la curtea domneasca si, batnd n geam cu ghiara, a dat de stire lui Voda sa lese n lumea asta toate bogatiile strnse si sa se gateasca de cale pentru drumul cel fara ntoarcere. Eu ndata scot din buzunarul celalalt al giubelei, al treilea baider si i-l ntind. Urmrit toat viaa, ca i Cain, de contiina sa, pentru crima svrit, el spune c a nlat i aceste trei clopote din banii lui, n biserica pe care a ridicat-o cu rvn cald i roag pe toi cei ce vor auzi dangtul lor, toi cei mici i cei mari s-i spuie cu glas tare Dumnezeu s-l ierte. Era acest boier om statut si vaduvoi si din cnd n cnd avea dumnealui placere pentru cte-o muiere dintr-a oamenilor, pentru care lucru noi rdeam si faceam haz ntr-o privinta.

 

Cununia cu cucoana Irinuta ai pus-o maria ta n luna lui april, n saptamna luminata, dupa Sfintele Pasti. Batrnul si scoase luleaua, scuipa, si rnji negru. El se opri si lumina i batea obrazul neclintit mpresurat de barba alba. Catana razasul se ntoarce iar catra mine: - Ce se mai aude n trg la Iesi? - Ce sa s-auda? - zic. Iar tufecci-basa Gheorghie, dobandind voie, s-a tras catra pamanturile lui; si pentru durerea si ispasirea sa, si pentru iertarea sufletului celui ratacit, a cladit in targ la Iesi biserica la care ma duc eu sa ma inchin Iata pentru care pricina, cinstite comise Ionita, am fost jurat schitului Durau. 4bc16de163

bezeten van mij epub gratis
trebnick na srpskom pdf free
normas regulamentadoras comentadas pdf free
atlas biologie cellulaire pdf free
taccuino di un vecchio sporcaccione pdf free
jpeg convert to pdf online free
el don apacible epub converter
estructura de un gen eucariota pdf free
hot wheels and high heels epub gratis
multiplication tables 1 to 50 pdf free